Ziemsvētku dzērieni
Gan tad, kad ziema vel kavējas un sniegu sagaidīt grūti, gan tad, kad sals jau ir klāt, brokastīs un vakariņās neiztikt bez sildoša un uzmundrinoša šķidruma.
Arī svētkos esam ieraduši dzert kafiju, tēju vai kādu citu karstu dzērienu.
Piena šokolāde
Vienai porcijai: 2 ēdamkarotes kakao pulvera, 200 ml piena, 50 ml ūdens, cukurs, 1/2 olas dzeltenuma.
Kakao pulveri sajauc ar ~ 2/3 paredzētā cukura daudzuma, ieber katlā, aplej ar verdošu ūdeni un samaisa viendabīgā masā. Katlu liek uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, pielej pienu un uzvāra. Olu dzeltenumu saputo ar atlikušo cukuru, iemaisa dzērienā un uzkarsē, neļaujot uzvārīties.
Šis ir spēcinošs, uzmundrinošs un sātīgs dzēriens. Lietojams brīvdienu vai svētku bagātīgajās brokastīs.
Upeņu dzēriens
Vienai porcijai: 250 ml upeņu sulas (var lietot an uzlējumu, ko pagatavo no saldētām ogām), 1 ēdamkarote medus, garšvielas: malts kanēlis vai kanēļa standziņas, malts vai svaigs ingvers, maltas krustnagliņas, rīvēta citrona miziņa, rīvēta apelsīna miziņa (daudzums - pēc vēlēšanās).
Ja dzērienu gatavo no saldētām upenēm, tās vispirms atlaidina, saspaida (var izberzt caur sietu), pārlej ar verdošu ūdeni un nokāš. Gatavo sulu lej katliņā, pievieno garšvielas, medu un uzkarsē līdz vārīšanai. Pirms pasniegšanas izkāš caur sietiņu.
Dzēriens, kas piemērots pēc vakariņām. Tas nomierina, atslābina un uzlabo noskaņojumu.
|