Latvieši jau izsenis ir pazīstami kā liela ēdāju tauta. Labi klāts galds allaž ir bijis mūsu tautas svētku neatņemama sastāvdaļa. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas reizē ir arī nozīmīgi ģimenes svētki, atkal sākam domāt un plānot, ko likt svētku galdā. Lai arī kāda būtu katras ģimenes izvēle, tomēr laikam reti uz kura galda izpaliks tādi tradicionāli Ziemassvētku ēdieni kā zirņi, cepetis un, protams, piparkūkas.
Cietas PiparkūkasMedus - 50 g; sīrups - 50 g; sviests - 50 g; ola - 1 gab.; kviešu milti - 400 - 450 g; briežraga sāls - naža gals; soda - 1/3 tējkarotes. Garšvielas: apelsīna miziņa - 1 gab.; pipari, krustnagliņas - 56 gab.; kardamons - ¾ tējkarotes; koriandrs, ingvers, muskatrieksts, anīss - 1 ēdamkarote; kanēlis - 2 naža gali; ola pārziešanai - 1 gab.; rieksti pārkaisīšanai - pēc vajadzības. Gatavošana ir tieši tāda pati, kā iepriekšējā gadījumā - medu, sīrupu, |
Vēl nodaļā: