Latvieši jau izsenis ir pazīstami kā liela ēdāju tauta. Labi klāts galds allaž ir bijis mūsu tautas svētku neatņemama sastāvdaļa. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas reizē ir arī nozīmīgi ģimenes svētki, atkal sākam domāt un plānot, ko likt svētku galdā. Lai arī kāda būtu katras ģimenes izvēle, tomēr laikam reti uz kura galda izpaliks tādi tradicionāli Ziemassvētku ēdieni kā zirņi, cepetis un, protams, piparkūkas.
Speķa raušiKviešu milti - 500 g; piens - 1 glāze; sviests - 25 g; raugs - 25 g; kartupeļi - 100 g; sāls - naža gals. Pildījumam: žāvēts speķis - 400-500 g; sīpoli - 50 g; pipari - naža gals; ķimenes - ½ tējkarotes; cukurs - naža gals. Pienu, sviestu un sāli sasilda līdz 30° C. Tad šajā maisījumā izšķīdina raugu un izsijātus kviešu miltus. Mīcot mīklai pieliek novārītus, sasmalcinātus kartupeļus. Labi samīcītu mīklu siltā vietā uzraudzē, atspiež traukā atpakaļ, vēlreiz uzraudzē, tad sadala apmēram 20-36 vienādās daļās. Katru mīklas gabaliņu saspiež plakanu, vidū liek apmēram vienu ēdamkaroti speķa pildījuma, malas saspiež kopā, veidojot mēnešveidīgu rausi, ko liek uz ietaukotas plāts ar šuvi uz leju. Tos vēlreiz uz plāts uzraudzē, pārziež ar pussaputotu olu un cep karstā krāsnī apmērām 10 minūtes. Ēd karstus vai aukstus. Pildījumam speķi sagriež mazos, četrstūrainos gabaliņos, pievieno sasmalcinātu sīpolu, piparus, cukuru un ķimenes pēc garšas. Ja vēlas, speķi ar sīpoliem var viegli apcept. |
Vēl nodaļā: