Ziemassvētku un Jaungada tradīcijas

Tuvojas visgaidītākie un vismīļākie svētki - Ziemassvētki un Jaunais Gads. Lai šie svētki būtu jautri un paliktu vēl ilgi atmiņā, ir nepieciešams sagatavoties tiem iepriekš. Īpašu svētku atmosfēru radīs Ziemassvētku un Jaungada tradīciju zināšana.

Šeit mēs piedāvājam Jums iepazīties ar Ziemassvētku un Jaungada tradīcijām.




Pirmā svētku eglīte

Eksistē liecības, ka pirmā svētku eglīte pušķota Vācijā, Svarcvaldē 1419. gadā. Tur Svētā Gara slimnīcā ar āboliem, piparkūkām un riekstiem eglīti izrotājuši Freiburgas beķeru brālības biedri.

Viens no pazīstamākajiem nostāstiem, kuru joprojām pirms Ziemassvētkiem popularizē plaši saziņas līdzekļi, sevišķi Amerikā, arī vēsta par Rīgu. 1510. gadā ievērojamais baznīcas reformators Mārtiņš Luters, kurš tolaik esot dzīvojis Latvijā, gājis pa piesnigušu mežu netālu no Rīgas un vērojis, kā mēness un zvaigžņu gaismā mirdz egļu skujas. Viņš nolēmis šo skaistumu aiznest bērniem - nocirtis eglīti un mājās izrotājis to ar svecītēm, kuru liesmiņas atgādinājušas zvaigžņu spulgošanu. Tomēr, papētot Lutera biogrāfiju, kļūst skaidrs, ka šis stāsts nevar būt patiess, - 1510. gadā Mārtiņš Luters dzīvojis Vācijā, būdams iesvētīts augustīniešu mūka kārtā, - tātad arī ģimenes viņam vēl nebija.

Cits nostāsts par 1510. gadu ziņo, ka Ziemassvētku vakarā Doma laukumā eglīti ar papīra ziediem izrotājuši Rīgas amatnieki.

Lielbritānijā tradīcija rotāt eglīti ienāca tikai 19. gadsimtā. Pie Vindzoras pils pirmo Ziemassvētku egli lika novietot karalienes Viktorijas vīrs princis Alberts, kurš bija vācietis.

Latvijas pilsētās paraža uz Ziemassvētkiem rotāt eglīti ieviesās 19. gadsimtā, pārmantojot to no Latvijā mītošajiem vāciešiem, bet laukos - tikai 20. gadsimta 20. gados.


 

Vēl nodaļā:

Brīnumainā zvaigzne

Pirmā svētku eglīte

Kad piedzima Kristus?

Ziemassvētku pastkartes vēsture

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024