Latvieši jau izsenis ir pazīstami kā liela ēdāju tauta. Labi klāts galds allaž ir bijis mūsu tautas svētku neatņemama sastāvdaļa. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas reizē ir arī nozīmīgi ģimenes svētki, atkal sākam domāt un plānot, ko likt svētku galdā. Lai arī kāda būtu katras ģimenes izvēle, tomēr laikam reti uz kura galda izpaliks tādi tradicionāli Ziemassvētku ēdieni kā zirņi, cepetis un, protams, piparkūkas.
Piparkūkas100 g sviesta; 75 g cukura; 100 g sīrupa; olas dzeltenums - 2 gab.; kviešu milti - 350-400 g; soda - 1 tējkarote; potaša - 1/3 tējkarotes. Garšvielas : apelsīna miziņa, pipari, krustnagliņas - 6-8 gab.; kardamons - 1 tējkarote; koriandrs, ingvers, muskatrieksts - 1 ēdamkarote; kanēlis - ½ tējkarotes; ola pārziešanai - 1 gab.; rieksti pārkaisīšanai - pēc vajadzības. Sviestu, pusi no cukura un visu sīrupu uzvāra. Vārošā masā iekuļ pusi miltu, sasmalcinātas, sajauktas garšvielas un kuļ, kamēr mīkla atlec no katla malām, tad atdzesē. Atdzisušajai masai pievieno olu dzeltenumu un pārējo cukuru, to iepriekš sabrūninot, lai piparkūkas būtu brūnākas, vēlreiz sakuļ, piesijā pārējos miltos, pieliek sodu un potašu un ar rokām mīklu pamatīgi samīca. Mīca tik ilgi, kamēr mīkla kļūst vienādi spīdīgi gluda un pietiekami cieta. Samīcīto mīklu ļoti plāni izveltnē un ar veidnītēm izspiež piparkūkas. Tās pārziež ar sakultu olu, ja vēlas, pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem un cep ļoti karstā cepeškrāsnī gaiši brūnas. |
Vēl nodaļā: